Сојузот е формиран во 1946 година како асоцијација на научниците и истражувачите кои се активни во хемијата, применетата хемија и технологијата. Тој е дел на Инженерската институција на Македонија (ИМИ) и е членка на Европската асоцијација на хемиски и молекуларни науки (EuCheMS).

Во рамките на Сојузот има: секција за терминологија и номенклатура, кристалографија, полимери и образование.

Финансиските средства на Сојузот се донации од Министерството за наука и образование на Македонија односно некои факултети и универзитети во Македонија, како и донации од стопанството.Вести

Прв бронзен медал за македонскиот хемиски олимписки тим

East-West Chemistry conference

XII Студентски конгрес на СХТМ

Вести