Соопштение
11.01.2020

Втор квалификационен натпревар за избор на ученици за учество на меѓународните олимпијади по хемија

 

На 9 јануари 2020 година (четврток) беше одржан вториот квалификационен натпревар за избор на група ученици кои ќе започнат темелни подготовки за учество на меѓународните олимпијади по хемија. На петчасовниот натпревар учествуваа 19 ученика од голем број училишта. Избраните ќе имаат можност да ги посетуваат предавањата и лабораториските вежби кои ќе се одвиваат на Институтот за хемија во Скопје. По овие подготовки, учениците ќе ги измерат силите на селекциониот натпревар кој вклучува теоретски и експериментален дел и се одвива во текот на два дена. На овој начин, се симулираат услови еквивалентни на оние со кои учениците ќе се соочат на меѓународните натпревари.

Дел од атмосферата на вториот квалификационен натпревар (9.1.2020)

 

Комисијата во состав: доц. д-р Миха Буклески, проф. д-р Наташа Ристовска, проф. д-р Јасмина Петреска-Станоева, проф. д-р Марина Стефова и проф. д-р Слоботка Алексовска ги состави и прегледа комплексните проблеми за овој натпревар и ја изврши селекцијата на учениците, како резултат на што ја објавува и оваа прелиминарна листа:


1

Александар Трајковски

СОУ „Крсте Петков Мисирков“

Демир Хисар

77,86

2

Мила Ивановска

СОУ „Јосип Броз-Тито“

Битола

75,73

3

Леонид Сајков

СОУ „Јосип Броз-Тито“

Битола

57,65

4

Дарко Стојчев

СОУ „Добри Даскалов“

Кавадарци

57,18

5

Никола Донов

СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

Скопје

49,19

6

Константин Трипуновски

СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

Скопје

48,60

7

Михаил Трајков

ПСУ „Јахја Кемал“

Скопје

47,07

8

Иван Поп Јанев

СУГС „Орце Николов“

Скопје

45,40

9

Драго Јакимовски

СУГС „Орце Николов“

Скопје

43,15

10

Петар Малиновски

СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

Скопје

40,50

11

Ања Спасовска

СОУ „Гоце Делчев“

Куманово

39,13

12

Марио Петров

ПСУ „Јахја Кемал“

Скопје

36,91

13

Албин Алиу

ПСУ „Јахја Кемал“

Струга

33,68

14

Даниел Зарев

СУГС „Георги Димитров“

Скопје

25,45

15

Ангела Мирческа

СУГС „Георги Димитров“

Скопје

16,58

16

Филип Ангелевски

СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

Скопје

16,18

17

Иво Хриб

СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

Скопје

14,85

18

Јовица Димовски

ССОУ „Димитрија Чуповски“

Велес

11,36

19

Матеа Штрковска

American School Macedonia

Скопје

9,26

На последниот состанок на комисијата за натпревари при СХТМ, беше донесена одлука за учество на тим од нашата држава на Меѓународната олимпијада Менделеев што оваа година за прв пат ќе се одржи надвор од границите на поранешниот Советски Сојуз и тоа во Будимпешта, Унгарија. Олимпијадата е закажана за периодот од 20 до 27 април 2020, додека пак, Меѓународната олимпијада по хемија ќе се одржи од 6 до 15 јули 2020 во Истанбул, Турција.
Комисијата му посакува успешна работа на тимот, успех на учениците во совладувањето на предвидените наставни содржини, а исто така и стекнување одлични експериментални вештини.

 

 

26ти Kонгрес на СХТМ

16-19 септември, 2020, Oхрид

Вести